WiFi 7: principalele beneficii ale noului standard WiFi

WiFi 7 promite viteze de pana la 30 Gbps si mai putine batai de cap indiferent de numarul dispozitivelor conectate la retea.

26/02/2024
0 Comments
15 views

Primele routere WiFi 7 (802.11be) sunt deja prezente pe piata pe piata. De aceea, am zis ca ar fi benefica o trecere in revista a principalelor beneficii ce insotesc noul standard. Iata ce se stie astazi despre WiFi 7.

Wi-Fi 7: viteza, eficienta, latenta redusa

Routerele WiFi 7 utilizeaza canale de 320 MHz, dubland deci latimea de banda fata de dispozitivele ce functioneaza pe 5 GHz. E de mentionat aici ca canalele de 320 MHz sunt disponibile doar in statele cu acces la banda 6 GHz. 

Pentru performante mai stabile, routerele WiFi 7 au fost inzestrate cu tehnologia MLO (Multi-Link Operation). Aceasta permite trasmiterea datelor pe toate cele 3 benzi simultan – 2,4 GHz, 5 GHz si 6 GHz. Prin urmare, traficul poate schimba in timp real benzile, in functie de puterea semnalului si numarul de dispozitive conectate, totul rezultand intr-o functionare fara reduceri dramatice de viteza. 

Despre latenta. Se stia ca noile routere vor avea latenta redusa, nu pana la zero ca nu e posibil, insa se introduce notiunea „deterministic latency„. Aceasta implica faptul ca latenta pentru o anumita operatie este usor de prognozat si e consistenta, adica se manifesta la fel de fiecare data cand se realizeaza acea operatiune. 

O alta componenta cheie a standardului WiFi 7 este schema de modulatie 4K-QAM. Aceasta „impacheteaza” cu 20% mai multi biti per simbol, prin urmare avem din nou o crestere importanta a vitezei de transmitere a datelor, plus functionare mai stabila. 

Dispozitive WiFi 7

ASUS ROG Rapture GT-BE98 este unul din primele routere WiFi 7 de pe piata. Acesta functioneaza pe 4 benzi (2,4 GHz, 2 – 5 GHz si 6 GHz), are procesor quad-core de 2,6 GHz si viteze maxime de pana la 19 Gbps. Dar pentru ca e o tehnologie noua, preturile sunt inca foarte mari.

WiFi 7 - Asus rog rapture gt be98

WiFi 7 – 802.11be

Comentarii