Top 5 routere WiFi 6: cum fac corect upgrade-ul la WiFi 6?

Vezi care sunt cele mai bune routere WiFi 6 din perspectiva raportului pret-calitate.

04/12/2023
0 Comments
33 views

Noile routere WiFi 6 sunt dispozitive ce reprezinta cel mai rapid standard de conexiune wireless la Internet. Raspandirea impresionanta demonstrata de routerele WiFi 6 in ultimii ani, a fost alimentata nu doar de dorinta utliizatorilor de a beneficia de o conexiune mai agila, ci si de numarul tot mai mare de dispozitive compatibile cu standardul WiFi 6. 

Oferta de routere WiFi 6 e destul de generoasa, incluzand dispozitive din toate segmentele de pret si pentru orice tip de utilizare (casa, birou, gaming). Astfel, daca routerul actual da semne de oboseala, ex. prin reducerea vitezei, reducerea razei de acoperire sau functionare instabila, de ce sa nu treci la un router WiFi 6?

In cele ce urmeaza, am pregatit un top 5 routere WiFi 6, in care dispozitivele au fost analizate prin prisma raportului pret-calitate, dar cu un accent ceva mai mare pe pret, pentru ca vremurile pe care le traim sunt asa cum sunt. Acest lucru inseamna ca in top nu vei intalni dispozitive Mesh si ca ne vom limita probabil la routerele dual-band. 

Top 5 routere WiFi 6

Varianta scurta a clasamentului arat in felul urmator:

  1.  1. D-Link R32 AX3200
  2.  2. ASUS RT-AX5400
  3.  3. Mercusys MR60X
  4.  4. TP-Link Archer AX72 Pro
  5.  5. ASUS TUF Gaming-AX6000

1. D-Link R32 AX3200

Click aici pentru pretul exact

Cu siguranta unul dintre cele mai echilibrate routere WiFi 6 ale momentului. D-Link R32 e compatibil cu toate dispozitivele, indiferent de frecventa pe care acestea o utilizeaza, router-ul fiind capabil sa ofere viteze download de 800 Mbps pentru frecventa 2.4 GHZ si 2402 Mbps, pentru aparatele ce utilizeaza banda 5 GHz. In plus, router-ul poate fi controlat vocal cu Google Assistant si Amazon Alexa, are 4 port-uri Gigbit, este Mesh ready, iar sistemul inteligent Eagle Pro AI stie sa priorotizeze conexiunea pentru canalele critice. 

D-Link R32 se instaleaza si configureaza cat se poate de simplu, iar pretul nu trece de 400 lei. 

Top routere WiFi 6 - D-Link R32 AX3200

2. ASUS RT-AX5400 – top routere WiFi 6

Click aici pentru pretul exact

ASUS RT-AX5400 este unul dintre cele mai performante routere WiFi 6 de pe piata. Pe langa viteza maxima de 4804 Mbps (pe 5 Ghz), routerul ofera si navigare securizata bine, inclusiv optiuni avansate de control parental, cu setari pentru diferite grupe de varste, intervaluri orare etc.. Parametrii lui ASUS RT-AX5400 se controleaza usor prin aplicatia ASUS router. Partea si mai buna e ca dispozitivul a fost dotat cu un procesor cu 3 nuclee si memorie RAM de 512 MB, totul pentru o functionare rapida si stabila.

Configurarea routerului nu e complicata, mai ales daca se urmeaza cu strictete pasii din manualul de utilizare. Panoul pentru setari ar putea sa para cam incarcat pentru incepatori, dar daca o iei pas cu pas, reusesti cu siguranta.

ASUS RT-AX5400 este un router remarcabil, cu un pret cat se poate de corect pentru ce are de oferit. 

Top routere WiFi 6 - ASUS RT-AX5400

3. Mercusys MR60X

Click aici pentru pretul exact

Inca de la primele aparitii pe piata, cele mai multe routere WiFi 6 erau dezavantajate de pretul piperat. Cu trecerea timpului insa, producatorii au dezvoltat si dispozitive cu preturi reduse. Mercusys MR60X este exact asa, adica unul dintre cele mai ieftine routere WiFi 6 ale momentului, dar cu performante respectabile. 

Astfel, Mercusys MR60X este capabil sa ofere viteze de 300 Mbps pe 2,4 GHz si 1201 Mbps pentru dispozitivele ce se conecteaza pe 5 GHz. Instalarea e facila, procesul fiind in mare parte intuitiv. In plus, routerul e foarte compact, iar criptarea pe 128 biti il face cat se poate de sigur. 

Cel mai bun router WiFi 6 - Mercusys MR60X

4. TP-Link Archer AX72 Pro

Click aici pentru pret

TP-Link Archer AX72 Pro este un router wireless echipat foarte bine. Acesta are 6 antene, iar lista porturilor e completata de unul WAN/LAN pentru conexiune de 2,5 Gbps prin cablu. Prima configurare si actualizarile ulterioare se fac repede si simplu, totul datorita aplicatiei TP-Link Tether, care printre altele s-a dovedit foarte bine gandita. 

Pentru buna functionare, TP-Link Archer AX72 Pro a fost dotat cu un procesor dual-core de 1 GHz, iar tehnologia OneMesh te ajuta sa-ti creezi propria retea Mesh, prin adaugarea unui range extender. 

Top routere WiFi 6 - TP-Link Archer AX72 Pro

5. ASUS TUF Gaming-AX6000 – top routere WiFi 6 gaming

Click aici pentru pret

ASUS si-a creat propriul brand – „RoG „, pentru dispozitive high-end, destinate jocurilor video, dispozitive care includ si routere WiFi 6. Pentru gadget-urile mai ieftine insa, a fost introdus label-ul TUF. ASUS TUF Gaming-AX6000 este unul din cele mai avansate routere WiFi 6 din gama TUF. Acesta a fost prevazut cum mai multe moduri de functionare, permite agregarea WAN si LAN, pentru viteze de pana la 5 Gbps prin cablu si are suport pentru AiMesh, tehnologie ce permite crearea unui sistem Mesh prin interconectarea mai multor routere Asus. 

ASUS TUF Gaming-AX6000 a demonstrat ca e un dispozitiv rapid si stabil, fiind probabil cea mai buna alegere daca se cauta un router tip gaming, cu performante de top si pret sub 1000 lei. Pe langa toate, ASUS TUF Gaming-AX6000 are si optiuni avansate de control parental. 

Top routere WiFi 6 - ASUS TUF Gaming-AX6000

Top routere WiFi 6

Comentarii