Samsung Galaxy Z Fold5 review: mai subtire, mai elegant, mai performant

Samsung Galaxy Z Fold5 a pierdut un pic din greutate, un pic din grosime, dar a adaugat la performante.

10/08/2023
0 Comments
48 views

Una din principalele lansari ale anului 2023, noul Samsung Galaxy Z Fold5 pare sa fie un dispozitiv chiar mai reusit decat predecesorul sau. Smartphone-ul e mai subtire, se pliaza perfect, e fabricat din materiale premium, e puternic si versatil. Pe de alta parte, setul de camere a ramas neschimbat, iar pretul de achizitie poate fi un dus rece pentru multa lume.  

Click aici pentru pretul exact

Samsung Galaxy Z Fold5 – design

De departe, s-ar parea ca Fold5 nu a plecat departe de Fold 4. Dar nu e asa. Unele aspecte stilistice se repeta, dar noul model e cu 2,5 mm mai subtire, e clar mai usor, dar mai important e faptul ca atunci cand e pliat, Fold5 e perfect plat, adica nu ramane nici o crapatura in zona balamalei. Multa lume se declara nemultumita de forma neregulata a lui Fold 4 cand telefonul era pliat. Ei bine, producatorul a reconstruit balamaua si a revizuit modul de indoire a ecranului, astfel incat jumatatile de ecran sa fie paralele la inchidere. 

Butoanele  si port-urile au ramas in mare parte pe pozitii. Avem difuzoare sus si jos, port-ul USB-C in partea de jos, iar langa el, microfonul. Pe latura superioara se afla inca o pereche de microfoane, iar pe latura dreapta – butonul de volum si butonul On/Off, in care a fost integrat si senzorul de amprente. 

La deschiderea telefonului, vezi din prima ca ercanul e edge-to-edge, adica aproape au disparut marginile negre. . 

Una peste alta, Samsung Galaxy Z Fold5 e un smartphone solid si cat se poate de elegant. 

Samsung Galaxy Z Fold5 pliat

Samsung Galaxy Z Fold5 – display

La deschidere, telefonul iti dezvaluie un display AMOLED cu diagonala de 7,6 inch, rezolutie 2176 x 1812 si rata de refresh ce se poate adapta in intervalul 1 – 120 Hz. La „incheietura” ecranului, se vede o „cuta”, dar e mult mai subtila fata de ce se putea observa la predecesori.

La capitole precum claritate si culori, afisajul principal se prezinta asa cum te astepti de la un dispozitiv premium marca Samsung, adica exceptional. In plus, pentru ca are dimensiunea unei mini-tablete, display-ul principal lui Fold 5 este compatibil cu stilusul S Pen. Era insa frumos daca stilusul venea impreuna cu telefonul, a carui pret de start si asa depaseste 9000 lei.

Display-ul frontal are o diagonala de 6,2 inch, rezolutie 2316 x 904 si rata de refresh 48 – 120 Hz. Si aici vorbim de o claritate de exceptie si culori redate perfect. Avem insa o mica problema legate de dimensiuni. Producatorul a facut display-ul mai ingust, pentru a compensa intr-un fel grosimea telefonului (pliat). Insa aceasta, inseamna ca uneori ecranul e cam inghesuit, spre exemplu atunci cand vrei sa scrii un mesaj. In rest, nimic de reprosat. 

Samsung Galaxy Z Fold5 review spate

Samsung Galaxy Z Fold5 – performante

Samsung Galaxy Z Fold5 e propus cu 12 GB RAM si 3 variante de stocare (256 GB, 512 GB si 1 TB), insa mai tare ne intereseaza procesorul. Asa cum era de asteptat, Fold5 a fost dotat cu Snapdragon 8 Gen 2 ‘for Galaxy’, adica o varianta usor imbunatatita a chip-ului Snapdragon 8 Gen 2. Aceeasi unitate de procesare se foloseste la toata gama Galaxy S23, la noul Z Flip5, dar si la tabletele Samsung Galaxy Tab S9.

In testele sintetice, Samsung Galaxy Z Fold5 s-a prezentat excelent, inregistrand un scor de 2050, la testul Geekbench 6 single-core si 5300 puncte, la testul multi-core.

Pentru o mai buna perspectiva, e suficient sa stii ca Google Pixel Fold, probabil principalul rival a alui Z Fold5, a luat scoruri chiar si de 2 ori mai mici. Cu alte cuvinte, Samsung Galaxy Z Fold5 e cel mai performant smartphone pliabil, si in viitorul aproapiat, asa va ramane. 

Samsung Galaxy Z Fold5 – camere

Noul Galaxy Z Fold5 a imprumutat integral setul de camere de la predecesorul Fold4. In incercarea de a intelege decizia producatorului, am gasit trei explicatii:

Prima – Fold4 nu a fost neaparat un mare succes comercial, deci pentru multi cumparatori, Fold5 ar reprezenta o prima interactiune cu un telefon pliabil si cu camerele sale, iar pe Fold4, setul de camere e unul cat se poate de decent.

A doua – lipsa unui senzor potrivit. O imbunatatire semnificativa ar fi fost integrarea senzorului de 200MP de pe Galaxy S23 Ultra, dar nu cred ca Fold5 ofera suficient spatiu pentru o asemenea miscare.

A treia – camerele sunt la fel, si nu prea. Da, senzorii sunt identici, dar in miezul telefonului se afla noul chip Snapdragon, care ajuta la o procesare mai buna a fotografiilor. In plus, camera e tare rapida, gaseste repede obiectul ce trebui focalizat, chiar daca acesta e in miscare. 

Sa discutam un pic si despre calitate pozelor. 

Telefonul are 5 senzori: unul de 4 MP integrat in display-ul mare, unul selfie, de 10 MP, pe ecranul frontal si 3 senzori de 12 MP, 50 MP si 10 MP, pe spate. Utilitatea senzorului de 4 MP nu e foarte clara, insa camera frontala de 10 MP face o treaba excelenta. La fel si camerele principale, in special cea de 50 MP, care e capabila sa faca niste poze de exceptie, cu culori vii, asa cum ne-a obisnuit producatorul coreean. In plus, telefonul e in stare sa filmeze cu rezolutia 8K la 30 fps, dar pentru filmari fluente, fara scadari, modul recomandat e tot 4K la 60 fps. 

Samsung Galaxy Z Fold5 review spate

Samsung Galaxy Z Fold5 – baterie

Samsung Galaxy Z Fold5 este echipat cu o baterie de 4400 mAh, care dupa spusele producatorului ofera autonomie pentru o zi intreaga de utilizare mixta. Testele releva cam acelasi lucru, Fold5 fiind capabil sa reziste 14-15 ore intre incarcari, utilizat in mare parte pentru navigarea pe net, cateva apeluri (unele video), vreo 15 poze si 2 filmulete de 1-2 minute.

Autonomia e ok, insa la capitolul incarcare, se putea mai mult. Astfel, la alimentarea prin fir, chiar daca se utilizeaza un adaptor de 45 sau 65W, nu obtii mai mult de 55% in 30 de minute.

Evident, la incarcarea wireless, viteza e de aproximativ 2 ori mai mica. In plus, telefonul vine fara incarcator inclus, deci dupa ce ai dat 1800 euro, mai trebui te ocupi si de achizitia unui adaptor. 

Concluzie:

Chiar daca are unele neajunsuri, Samsung Galaxy Z Fold5 e probabil cel mai bun smartphone pliabil de pe piata. Nu ai cum sa nu apreciezi viteza de functionare si design-ul elegant, care implica si materiale de calitate. 

Vezi si:

Top trotinete electrice

Samsung Galaxy Z Fold5 – review

Comentarii