Televizor LG OLED C9 review – daca nu exista, trebuia inventat

Cel mai bun OLED dupa raportul pret-calitate

10/02/2020
0 Comments
684 views

Verdict

LG OLED C9 este un televizor revolutionar in felul sau. Are un design simplu elegant, iar performantele ii sunt sustinute de inteligenta artificiala. In acest moment, LG C9 este cea mai buna oferta printre televizoarele OLED.

LG OLED C9: specificatii tehnice

An lansare – 2019 Diagonale disponibile – 55, 65 si 77 de inch (139, 164 si 196 cm) Tip panou – OLED Rezolutie – 3840 x 2160 Rata refresh – 60 Hz Procesor - Alpha 9 generatia 2
Conectivitatea wireless – retea WiFi 802.11 ac si bluetooth v. 5.0 Conectivitati – 4 x HDMI, 3 x USB, 3 x RF, 1 x iesire S/PDIF, 1 x slot CI Sistem de operare – WebOS Mirroring – iOS, Android Sistem audio – 2.2, RMS 40W Are 4 port-uri HDMI – toate 2.1 si 3 USB, plus bluetooth v5.0
PRO
Imagini de o calitate foarte buna in HD si impecabila pentru 4K HDR
Performante bune si in SDR
Design minimalist si elegant. Televizorul e foarte subtire
Culori vibrante in 4K, dar si in FullHD daca televizorul e calibrat
Are procesor bun. Se misca foarte bine in meniu.
WebOS este unul dintre cele mai stabile sisteme de operare de pe piata
Negru profund.
Sistem audio destul de puternic si cu un sunet de o claritate excelenta
Se conecteaza repede la reteua WiFi si ruleaza excelent daca semnalul e bun
Seria C9 este dotata cu LG ThinQ AI, una din cele mai bune tehnologii ce asigura legatura cu televizorul prin intermediul comenzilor vocale
In set intra si telecomanda Magic Motion
CONTRA
Pentru a descoperi toate posibilitatile televizorului, este necesara o calibrare profesionista
Pretul este destul de mare

Se pare ca LG are o problema. Compania sud-coreeana a ajuns in situatia sa concureze cu ea insasi. Problema e ca LG Display, entitatea care produce si vinde display-uri altor producatori (inafara de Samsung) a facut ca LG Electronics sa se trezeasca cu o piata plina de afisaje de productie proprie. In situatia creata, producatorul avea o singura solutie. Sa ofere un produs unic, un televizor in care panoul excelent sa fie insotit de un set mare de functii si tehnologii. Asa a aparut gama de televizoare LG OLED C9. 

Mentionasem in clasamentul televizoarelor smart 4K ca LG OLED C9 (LG OLED55C9PLA e televizorul testat) este cel mai bun OLED dupa raportul calitate-pret si cel mai bun TV in clasamentul general daca am judeca doar calitatea imaginii. 

LG OLED55C9PLA review dimensiuni

LG OLED C9 ( OLED55C9PLA): design si conectivitati

Seria OLED C9 vine cu un design minimalist. Ecranul aproape lipsit de margini este incadrat intr-o rama metalica. Metalic este si suportul de la baza pe care personal il consider cel mai frumos de pe piata. 

Televizorul este foarte subtire. Chiar si in zona port-urilor HDMI (cea mai groasa zona a ecranului) grosimea nu depaseste 4,7 cm la versiunea de 55 inch si 5,6 cm la versiunea de 77 inch. 

Daca tot am adus in discutie port-urile HDMI, ar fi timpul sa mentionez si conectivitatile lui C9, mai ales ca si aici televizorul are cu se lauda. Producatorul a prevazut 4 port-uri HDMI, toate 2.1. Aici trebuie sa adaug ca LG este primul producator care si-a dotat televizoarele cu HDMI 2.1 in 2019. 

C9 are 3 intrari USB, una priveste lateral si doua privesc in spate. Tot in spate privesc port-ul LAN, slot-ul CI si iesirea S/PDIF.

LG OLED55C9PLA review dimensiuni - pareri

LG OLED C9 ( OLED55C9PLA): Imagine

La capitolul imagine dau 9 din 10 pentru televizorul cu setarile din fabrica si 10 din 10 daca televizorul e calibrat.

Performante in SD si HD

Procesorul Alpha 9 vine cu algoritmi care au un impact semnificativ asupra imaginilor. In cadrul procesarii, se acceseaza o baza de date cu milioane de unitati de continut, care apoi sunt folosite ca exemple ce ajuta la optimizarea cadrelor receptionate. Rezultatul este unul fenomenal si se vede in special la continutul SDR, intr-o masura mai mica la continutul HD. Imaginile sunt clare si curate. Lipseste zgomotul si nici urmele procesarii nu se vad. 

LG OLED55C9PLA review foto

Performante in 4K si HDR

Chiar daca panoul are luminozitate modesta (780 nituri, e o caracteristica generala pentru OLED-uri), imaginile 4K si HDR sunt excelente (10 din 10). Din start se observa negrul perfect, care la randul sau genereaza un interval dinamic mare (dynamic range), respectiv claritate sporita la afisarea umbrelor. 

Seria C9 are suport pentru HDR10 si Dolby Vision. Ultimul este tot mai popular si utilizeaza metadate dinamice (Dynamic metadata). Metadatele sunt informatii care se incorporeaza in continut atunci cand acesta este inregistrat in studio. Informatiile spun televizorului cum ar trebui afisat continutul. Se are in vedere nivelul negrului si luminozitatea maxima. Ei bine, Static Metadata contine aceeasi informatie pentru toata inregistrarea. Problema e ca filmele contin scene diferite ca negru si luminozitate, deci uneori, televizoarele afiseaza unele imagini prea intunecate sau prea luminose. La Dynamic Metadata insa, valorile celor doi parametri (in special luminozitatea) se schimba de la o scena la alta, respectiv televizorul poate reproduce mult mai bine imaginile.

Televizor LG OLED55C9PLA review

LG OLED C9 ( OLED55C9PLA): sunet

C9 are un sistem audio 2.2 cu puterea maxima reala de 40W. Nu pare foarte mult pentru un televizor asa laudat. Dar nu este nici putin, mai ales ca producatorul a reusit sa incadreze difuzoarele in cativa milimetri in partea de sus, iar spatiul la de baza masoara vreo 47 de milimetri. 

LG a decis sa compenseze lipsa de putere cu claritate si pentru asta a dotat sistemul cu cateva functii de procesare legate de inteligenta artificiala (AI). Astfel, telecomanda are un microfon ce permite televizorului sa analizeze incaperea si sa adapteze setarile de sunet in timp real.  

LG OLED55C9PLA review dimensiuni - suport, forum

C9 are suport pentru Dolby Atmos. Cumparator poate sa aplice functiile (AI) si pentru formatul Dolby Atmos, dar chiar nu cred ca este nevoie. Dolby Atmos este bun si fara procesare. 

Una peste alta, pot spune ca LG C9 are un sistem audio cu o putere rezonabila si o claritate remarcabila. (9 din 10 pentru sistemul audio).

Citeste si:

Cele mai bune televizoare – top 3 televizoare smart 4K