Noul iPad Pro 12.9 2022 review – frumos, puternic, scump – aproape perfect
Noul iPad Pro 12.9 s-a facut mai puternic si mai scump. In plus, tableta stie sa detecteze miscarile Apple Pencile chiar daca acesta nu se atinge de ecran.
Verdict
Noul iPad Pro 12.9 e o tableta aproape perfecta, fiind trasa un pic in spate doar de autonomia modesta. In rest, numai laude. Performante de desktop. capacitati avansate de tableta grafica si o camera principala decenta. E un aparat destul de scump, dar pentru unii utilizatori s-ar putea sa merite toti banii.
Noul iPad Pro 12.9 e cel mai mare si mai performant iPad lansat pana acum. Tableta dotata cu procesorul de casa M2, ofera performantele unul desktop, iar display-ul mini-LED este absolut superb. Cu luminozitatea maxima de 1600 nits si rata de refresh de 120 Hz, afisajul noului Pro 12.9 e probabil cel mai bun de pe piata. In plus, a doua generatie Apple Pencil are functie „hover-detection”, un aspect care cu siguranta va fi apreciat de graficieni.
Tabel de preturi - iPad Pro 12.9 2022
Noul iPad Pro 12.9 – design reusit
In materie de design, varianta 2022 a lui iPad Pro 12.9 vine fara schimbari tectonice. Dispozitivul a ramas la fel de elegant, cu materiale premium, multu aluminiu si finisaje perfecte. Cadrul negru din jurul ecranului e destul de gros, dar acesta cumva se pierde din vedere, gratie display-ului mare si luminos.
Arhitectura noului iPad e traditionala si aproape ireprosabila, singurul aspect care ridica intrebari fiind amplasarea camerei frontale cu sistemul Face ID pe mijlocul laturii superioare. Astfel, daca tineti tableta in mod Landscape, aproape sigur veti „sterge” foarte frecvent obiectivul cu degetul.
In spatele tabletei se afla doar camera duala, sigla Apple si sistemul de prindere smart pentru tastatura Magic Keyboard.
Noul iPad Pro 12.9 – display fenomenal
Noul iPad Pro 12.9 s-a ales cu un ecran de 12,9 inch pe care producatorul l-a botezat XDR Display, unde X-ul vine de la „x-treme”, sugerand astfel ca tableta are un ecran HDR cu cu capacitati „extreme”.
Afisajul cu rezolutia de 2732×2048, este capabil de o luminozitate maxima de 1600 nits, 1000 nits in regim fullscreen in aplicatii HDR si 600 nits in aplicatii non-HDR. Chiar si cei 600 nits sunt mult peste luminozitatea maxima a altor tablete (ex. Samsung Galaxy Tab S8 – 480 nits), iar 1000 sau 1600 nits suna de-a dreptul fantastic. Toate datorita tehnologiei mini-LED, care foloseste un strat foarte dens de mini-LED-uri, grupate in aproape 2600 de zone de dimming, care fac ca intunericul sa fie cat de negru se poate. Pentru o mai buna intelegere, ar trebui sa stiti ca un televizor de dimensiuni standard, cu tehnologie simpla backlit, are maxim 12 zone de dimming. Prin urmare, ecranul lui iPad Pro 12.9 ofera o precizie cu care poate concura doar un display OLED, cu mentiunea ca in materie de luminozitate, OLED-urile sunt mult in spate.
Poate suna stupid, dar iPad Pro 12.9 are un display prea bun.
Noul iPad Pro 12.9 – performante de nota 10
Cand vorbim de performantele noului iPad, ne referim in primul rand la chip-ul Apple M2. Acesta are la baza o unitate de procesare cu 8 nuclee, din care 4 sunt orientate spre performanta, iar celalte 4 au mai degraba grija de eficienta energetica. RAM-ul e disponibil in versiuni de 8 si 16 GB, iar GPU-ul cu 10 nuclee are acces la toata memoria tabletei la o latime de banda de 100 Gb/s. In Geekbench, noul iPad Pro 12.9 a luat 1884 puncte – la testul single-core si 8520 puncte – la testarea multi-core. Acesta e cel mai bun rezultat din lumea tabletelor, mai mult, vorbim de capacitati aproape ridicole. E greu sa-ti imaginezi sarcini care ar pune tableta in impas, mai ales daca discutam despre varianta cu stocare de 1 sau 2 TB si 16 Gb RAM. Noul iPad Pro 12.9 este extrem de rapid, iar sistemul de operare iPadOS 16.1, cu aplicatii bine optimizate, are si el cu siguranta un aport important aici.
Noul iPad Pro 12.9 – autonomie – asa si asa
Noul iPad Pro 12.9 are o singura problema mai serioasa – autonomia. Deja traditional, Apple anunta ca bateria integrata e capabila sa tina in viata tableta timp de 10 ore, daca aceasta e supusa la sarcini mai usoare. Autonomia anuntata nu e tocmai rea, problema consta in faptul ca utilizatorii de iPad Pro de obicei fac mai mult decat navigare pe net. De cele mai multe ori, e vorba de editare de imagini mari sau prelucrare audio in aplicatii gen GarageBand. In aceste cazuri, veti cauta incarcatorul dupa nici 4 ore. Streamingul video a unui film HDR cu luminozitatea la maxim va va costa cam 16% din baterie in 60 min. Nu e o catastrofa, dar nici prea bine nu e.
Merita cumparat? Da, merita, dar…
Noul iPad Pro 12.9 merita cumparat, dar cu conditia ca in activitatea de zi cu zi, realizati chestii care solicita performante sporite din partea tabletei. Am in vedere prelucrarea si crearea de materiale media in aplicatii precum Serif Affinity Photo, Adobe Photoshop, LumaFusion, GarageBand etc.. Pe langa „muschi”, iPad Pro 12.9 ofera si claritatea fenomenala la un loc cu un nivel al luminozitatii la care concurenta nici nu indrazneste sa viseze.
In schimb, pentru streaming video, navigare pe net, redactare documente, exista variante mai accesibile ca pret si mai convenabile ca autonomie.
Comentarii