Istoria Apple: de unde a inceput totul? De ce e marul muscat?

Istoria Apple e o poveste fascinanta care a inceput acum jumatate de secol si care nu are nici cea mai mica intentie sa se opreasca aici.

22/03/2024
0 Comments
51 views

Incepem o noua serie de articole cu impresionanta istorie Apple, o companie care astazi are o capitalizare cam cat PIB-ul nominal al Frantei, dar a carei lansare a fost posibila doar dupa ce fondatorii au vandut cate ceva de prin casa. 

Haideti sa luam evenimentele in ordine cronologica.

1971 – istoria Apple

Totul a inceput in 1971, cand Steve Wozniak a facut cunostinta cu Steve Jobs. Primul avea 21 ani, iar Jobs doar 16. Wozniak, un mare amator al telecomunicatiilor, s-a gandit sa creeze un „blue box”, adica un dispozitiv capabil sa realizeze gratuit, apeluri telefonice internationale fara sa fie utilizata interfata conventionala a retelei de telefonie. Blue box a fost o adevarata subcultura in SUA, iar dupa un articol citit in Esquire magazine, cu semnatura lui Ron Rosenbaum ¹, Steve Wozniak s-a gandit sa dezvolte propria versiune cutiei minune. Zis si facut. Blue box-ul a fost creat, iar pentru a-l testa, Steve a decis sa sune direct la Vatican, prezentadu-se drept Henry Kissinger. 

Al doilea Steve, adica Jobs, a fost cel care s-a ocupat de comercializarea aparatului dezvoltat de Wozniak, reusind sa gaseasca aproximativ 200 de cumparatori gata sa achite cate 200 de dolari. Ei bine, aceasta a fost prima „afacere” pusa la punct de tandemul care apoi a fost supranumit:”the two Steves”.

1976 – Apple 1

Prin 1975, in oraselul Menlo Park a inceput sa functioneze Homebrew Computer Club, un club format de amatorii de calculatoare. Anume acolo, in 1976, Steve Wozniak si-a prezentat primul calculator, care ceva mai tarziu era devina Apple 1. Curios aici e faptul ca Wozniak a proiectat calculatorul inca in 1975, dar pentru ca la acea vreme, procesoarele pentru microcalculatoare erau scumpe si se gaseau greu, Wozniak a fost nevoit sa astepte pana cand va aparea un chip accesibil. Asta s-a intamplat la 1 septembrie 1975, cand MOS Technology a lansat un procesor de 25 de dolari (aprox. 120 dolari in 2024)². A mai durat cateva luni pana cand Steve Wozniak a scris propria varianta de BASIC pentru chip si a finalizat constructia calculatorului.

Istoria Apple - Apple I

Sursa foto: apple1registry

In martie 1976, Wozniak si-a prezentat „creatia” la Homebrew Computer Club, acolo era prezent si Steve Jobs, care a realizat instantaneu potentialul comercial al noului dispozitiv. 

Dupa mai multe discutii, Jobs l-a convins pe Wozniak sa inceapa un business. De ce au fost necesare discutiile? Pentru ca Wozniak avea de gand sa publice gratuit schemele noului calculator, ca aproape oricine sa poata construi unul la fel. In 2024, o idei ca asta parca e rupta dintr-o poveste.

Ei bine, Jobs a gasit cuvintele necesare, iar la 1 aprilie 1976 ia nastere Apple Computer Company, cu o lista de fondatori formata din 3 persoane: Steve Jobs, Steve Wozniak si Ronald Wayne.

Vanzarile Apple 1 au luat startul in luna iulie, la un pret de start de 666,66 dolari. E important de mentionat ca primul produs din istoria Apple se vindea ca o placa de baza, care putea fi conectata la televizorul de acasa, singura piesa lipsa fiind tastatura ce trebuia achizitionata separat. 

1977 – 1980 – Apple II si Apple III

Apple II

La nici macar un an de la debutul comercial a lui Apple I, Wozniak si Jobs erau gata sa lanseze Apple II, care spre deosebire de predecesor, avea tastatura incorporata si interfata video NTSC cu conectori RCA. Cu alte cuvinte, Apple II avea oarecare capacitati grafice, inclusiv posibilitatea redarii culorilor. Prima varianta a lui Apple II venea cu acelasi chip din seria 6502, insa noua placa de baza permitea extinderea RAM pana la 48 KB (de la 4 KB). Partea proasta e ca si preturile a crescut destul de mult. Astfel incat versiunea de baza incepea de la 1298 dolari si putea sa ajunga pana la 2638 dolari ³. Mai mult, in 1978 Apple lanseaza un cititor floppy disk cu numele Disk II si un pret de achizitie de 495 dolari.

Spre deosebire de Apple I, istoria Apple II a durat 16 ani, perioada in care calculatorul a trecut prin modificari importante, materializate in 7 versiuni lansate intre 1977 si 1993. Astfel, cronologia Apple II nu doar ca se suprapune cu Apple III, ci si o depaseste. Mai mult, Apple II nu ajunsese nici macar la mijlocul ciclului de viata, cand Apple III a fost scos din productie si in locul sau lansat primul Mac. Imaginati-va ca Apple lanseaza iPhone 15, apoi iPhone 16, scoate iPhone 16 si lanseaza iPhone 17, dar iPhone 15 e inca pe linia de plutire si primeste anual versiuni imbunatatite. 

Istoria Apple III incepe cu lansarea comerciala in 1980, cu un pret de start de 4340 dolari (aprox. 16000 dolari astazi), insa modelul a fost unul cu probleme. Calculatorul functiona in continuare pe un chip din seria 6502, insa RAM-ul a fost extinsa pana la 512 KB.

Insa la scurt timp dupa startul vanzarilor, au inceput sa vina plangeri din partea cumparatorilor, legate in special de supraincalzirea calculatorului. Producatorul s-a vazut nevoit sa recheme mii de unitati pentru reparatii, iar in 1983 fost lansata o versiune imbunatatita, dar era prea tarziu si prea putin. 

1984 – istoria Apple – primul Mac

Apple s-a trezit cu o problema foarte mare reprezentata de lansarea IBM PC, care a lovit serios vanzarile Apple. Noul Macintosh era proiectat drept un calculator accesibil ca pret si facil in utilizare, care trebuia sa rezolve toate problemele companiei. 

Debutul calculatorului era asteptat de multa lume. Macintosh era un All-in-One, adica un dispozitiv ce incorpora monitorul, calculatorul si cititorul de floppy intr-o singur corp. Acest lucru a generat un interes foarte mare din partea publicului, interes ce a si asigurat vanzarile dorite in primele luni dupa lansarea din ianuarie 1984.

Insa la scurt timp, s-a dovedit ca noul calculator nu era suficent de peformant. Si totusi, ideile inovatoare din spatele aparatului, au facut ca multi entuziasti sa creeze soft-uri cu dedicatie pentru Mac.

Pentru a incuraja vanzarile, Apple a lansat in septembrie 1984 un nou Mac, cu RAM de 512 KB, care asa si se numea: Macintosh 512K. Cu toate acestea, Apple nu a reusit sa bata IBM in cursa vanzarilor, iar tensiunile aparute au facut ca compania sa fie parasita de aproape toti specialistii ce au creat primul Mac, dar si de Steve Wozniak si Steve Jobs. 

1985 – plecarea lui Jobs si Wozniak

Plecarea lui Wozniak a fost voluntara si nu e legata neaparat de vanzarile noului Mac. Jobs insa, a fost lasat liber initial doar din pozitia de manager a diviziunii Macintosh, iar apoi a fost indepartat complet din companie. De ce? Pentru ca a incercat sa realizeze un mic complot cu scopul de a-l inlatura din fruntea Apple pe John Sculley.

Dupa ce a parasit Apple, Steve Wozniak a fondat CL 9, o compania ce a lansat prima telecomanda universala programabila. Steve Jobs insa, a ramas fidel calculatoarelor, fondand NeXT, o companie ce a dezvoltat statii de lucru si software pentru educatie si business. In 1997, NeXT a fost cumparata de Apple, iar Jobs a revenit in fruntea companiei pe care o crease in 1976. 

1997 – 2001 – intoarcerea lui Jobs si iMac

Revenirea lui Jobs e o pagina vitala in istoria Apple. Compania avea nevoie de o restructurare, proces ce a inceput prin dezvoltarea primul iMac. Dispozitivul avea monitorul CRT si componentele hardware integrate intr-o carcasa transparenta, care la acel moment reprezenta o adevarata revolutie. Rezultatele s-au vazut imediat. Apple vindea peste 1 mln de iMac-uri pe an, iar numele companiei era preferatul publicatiilor de specialitate. 

In 2001, se lanseaza sistemul de operare Mac OS X, care s-a facut recomandat gratie stabilitatii si interfetei elegante.4 

2001 – iPod in istoria Apple

Player-ele portabile erau foarte populare la incepul anilor 2000, iar istoria Apple contine si o fila destinata acestor dispozitive.

Prezentat publicului larg in octombrie 2001, primul iPod a fost un succes instantaneu. Aparatul avea spatiu pentru aproximativ 1000 de melodii, era foarte compact, iar interfata cu 5 butoane era eleganta si usor de utilizat. Vanzarile au depasit toate asteptarile, generand nu doar venituri, ci si o crestere semnificativa pretului per actiune. 

2006-2007 – istoria Apple – MacBook si iPhone

Macbook nu e primul laptop din istoria Apple, dar e cel mai important. Lansat in 2006, odata cu tranzitia la procesoarele Intel, Macbook era oferit cu un display de 13,3 inch si rezolutie 1200x800px, carcasa din policarbonat, conector Magsafe pentru incarcare si doua variante de culori: alb si negru. In 2008, modelul a primit un nou procesor Intel Core 2 Duo, iar varianta neagra s-a ales si cu o carcasa din aluminiu. In plus, a fost lansat Macbook Pro cu display de 15 inch si Macbook Air, in calitatea de model premium ultraportabil. Mai tarziu, Macbook a fost scos din productie, iar rolul modelului entry-level, a fost luat de Macbook Air, varianta Pro devenind modelul premium. 

Istoria Apple - primul iPhoneAstazi, iPhone nu e doar un smartphone, e cel mai popular produs din gama Apple. Putini insa stiu ca iPhone nu a fost ideea lui Steve Jobs. Mai mult, acesta s-a lasat cu greu convins de fezabilitatea unui asemenea proiect. Noroc de Jean-Marie Hullot 5, un inginer care a lucrat cu Jobs la NeXT si care a devenit in anul 2000 director tehnologic la Apple Inc. Ceva mai tarziu, Jean-Marie Hullot s-a mutat la Paris unde a si inceput dezvoltarea iPhone-ului. In 2004, la cererea lui Steve Jobs, proiectul „Project Purple” este mutat la sediul central din California, unde dezvoltarea continua deja sub conducerea inginerilor Tony Fadell si Scott Forstall. 

Versiunea Beta a telefonului a fost gata tot in 2004, insa varianta finala a fost prezentata publicului in 2007, la conventia Macworld. Primul iPhone din istoria Apple avea procesor Samsung, 128 MB RAM si variante de stocare de 4, 8 si 16 GB. Camera din spate avea senzor de 2 MP, iar bateria avea capacitatea de 1400 mAh. Preturile incepeau de la 499 dolari SUA pentru varianta de 4 GB si 599 dolari SUA pentru cea de 8 GB. 6

2011 – demisia si moartea lui Steve Jobs

In 2003, Steve Jobs era diagnosticat cu cancer pancreatic. Tratamentul prescris de medici a mers destul de bine in prima faza, insa in 2006, boala a revenit. In ianuarie 2009, Steve Jobs anunta o pauza de 6 luni in activitatea sa, pentru a se putea concetra mai bine problemele de sanatate. In aprilie 2009, Jobs face transplant de ficat, iar doctorii dadeau prognoze excelente. 

Jobs revine la serviciu, insa in ianuarie 2011, acesta ia un nou concediu medical, ca in luna august sa-si anunte demisia din fruntea Apple Inc. La 5 octombrie 2011, Steve Jobs moare la el acasa, fiind inconjurat de sotie, copii si surori.

Tim Cook devine nou conducator Apple.

2014 – primul ceas din istoria Apple

Istoria Apple - primul Apple Watch

Sursa: gsmarena

Prima mentiune ca Apple pregateste un ceas smart, e facuta de Bloomberg 7 , in februarie 2013, insa publicatia numeste noul dispozitiv „Wristwatch computer”. In iulie 2013, se anunta ca Apple a marit echipa de dezvoltare, si ca lansarea e preconizata pentru a doua parte a lui 2014. Asa a si fost, in septembrie 2014, dupa lansarea noului iPhone 6, publicul prezent la eveniment a vizionat un clip cu procesul de crearea ceasului, iar dupa filmulet, Tim Cook revine pe scena purtand pe mana noul Apple Watch. Cu toate acestea, precomenzile au luat startul abia in aprilie 2015, cu preturi ce incepeau de la 349 dolari SUA.

Apple Watch s-a dovedit un succes rasunator, compania inregistrand 1 milion de comenzi in prima zi a lansarii 8. Asta in timp ce marea majoritatea a expertilor prognozau vanzari maxime de 5 mln bucati pe an. 

Istoria Apple – cum o duce astazi compania

iPhone in istoria Apple

Apple este astazi unul din cei mai importanti jucatori de pe piata de electronice. Pe segmentul de smartphone-uri, compania americana disputa titlul de cel mai popular brand cu Samsung. 

In 2024, Apple e doua cea mai scumpa companie din lume, avand o valoare de piata de 2,65 trilioane de dolari SUA si fiind depasita doar de Microsoft cu 3,12 trilioane dolari SUA. E adevarat ca anul trecut, Apple l-a finalizat cu o valoare record – 3,08 trilioane dolari SUA 9, insa vanzarile ulterioare sub estimari au facut ca pretul companiei sa scada. Cu toate acestea, Apple are in continuare peste 160.000 angajati in intreaga lume si 529 magazine de retail. 

Istoria Apple – De ce e marul muscat?

Prima varianta logo Apple - istoria Apple

Dupa ce in 1973 a decis sa lase studiile, Steve Jobs si-a gasit linistea la o livada de mere, undeva in statul Oregon. La revenire, acesta a fost intalnit la aeroport de Steve Wozniak 10. In drum, cei doi incepusera sa discute eventuale denumiri pentru noua companie. Jobs a venit din start cu varianta „Apple”, care a si fost acceptata dupa ce celelalte optiuni au fost considerate prea plictisitoare si formale. 

Cand a venit vorba despre logo, Ronald Wayne (al 3-lea fondator Apple) a venit cu o prima varianta. Acesta nu era altceva decat o ilustrare a caderii marului peste capul lui Isaac Newton, adica momentul in care a fost descoperita gravitatia10.

Astazi, e cat se poate de evident ca un asemenea logo nu avea cu sa stea in picioare prea mult. Prin urmare, in 1977, Steve Jobs ia legatura cu Rob Janoff. Acesta a avut nevoie de o saptamana pentru a veni cu varianta finala a identitatii vizuale Apple, timp in care tot cumpara mere si le redesena pana nu a ajuns la o rezultat care sa-l multumeasca. 

Istoria Apple - logo, de ce e marul muscatRaspunsul la intrebarea: „De ce e marul muscat?”, il da tot Rob Janoff, care afirma ca marul muscat nu poate fi confundat cu alt fruct. Se credea la un moment dat, ca muscatura (in engleza bite), simbolizeaza byte-ul, adica cea mai mica unitate de masura in lumea digitala. Dar pana la urma, s-a dovedit ca logo-ul companiei si byte-ul nu au vreo legatura, iar ce se credea drept o legatura simbolica, e doar o coincidenta. 

 

 

 

Lista referinte:

1. Sursa – articol Esquire

2. Sursa swtch.com

3. Sursa computerhistory.org

4. Sursa Apple.com

5. Sursa Inria.fr

6. Sursa Apple.com

7. Sursa Bloomberg

8. Sursa Quartz

9. Sursa Reuters

10. Sursa The designest

Istoria Apple in cronologie si imagini

Comentarii