Cea mai buna bara de sunet: top 4 soundbar-uri
Am testat cele mai apreciate soundbar-uri, am cerut parerile mai multor specialisti. Toate ca sa gasim cea mai buna bara de sunet pentru a fi integrat in sistemul Home Cinema sau sa fie folosit drept sursa audio pentru televizor.
Afla in continuare care este cea mai buna bara de sunet din perspectiva raportului pret-calitate, dar si cum sa-ti adaptezi alegerea in functie de nevoi si dorinte.
De la un an la altul, televizoarele devin tot mai subtiri, si stilistic vorbind, acest proces este unul pozitiv. Televizoarele sunt mai elegante, ocupa mai putin spatiu si se integreaza perfect in orice tip de incapere. In acelasi timp, subtierea inseamna si mai putin spatiu pentru difuzoare, deci pentru o experienta completa, sistemul audio ar avea nevoie de ajutor.
Achizitia unui soundbar bun implica neaparat o analiza a specificatiilor tehnice si a preturilor, dar pentru ca teoria nu este intotdeauna 100% egala cu realitatea, ar trebui sa testati produsul dorit sau sa vorbiti cu cei care au facut-o deja. Cu asta am fost ocupati in ultima perioada, iar intr-un final am ales trei bare de sunet. Prima, cea mai buna dupa raportul pret-calitate, a doua lider printre dispozitivele ieftine, iar spre sfarsitul acestui articol o sa gasiti cel mai avansat soundbar dupa performante. Pentru cei ce au mai putina rabdare, iata lista cu aparate despre care vom discuta in continuare.
1. Samsung HW-Q700B/EN
2. LG S40Q
3. JBL BAR 500
4. Sonos Ray
1. Samsung HW-Q700B/EN – cea mai buna bara de sunet dupa raportul pret-calitate
Putere 320 W 3.1.2 canale, subfoower wireless, bluetooth, HDMI ARC, Dolby Atmos
Deci, daca va doriti un soundbar bun din perspectiva raportului pret-calitate, Samsung HW-Q700B/EN este probabil cea mai relevanta alegere. Dispozitivul ce deseori poate fi gasit la preturi mai mici de 1800 lei, ofera sunet puternic si clar, este compatibil cu orice dispozitiv inzestrat cu bluetooth, HDMI sau intrare optica, iar conectat la un televizor mare, se poate tranforma intr-un Home Cinema veritabil.
Samsung HW-Q700B/EN se conecteaza la alte device-uri prin reteaua e WiFi sau bluetooth. Conexiunea wireless are loc foarte repede, e stabila, iar sunetul are o calitate comparabila cu cea obtinuta prin cablu.
Si totusi, spectrul complet al performantelor iese la iveala in intregime la conectarea prin cablu. Doar asa va puteti bucura de claritatea si puterea lui Samsung HW-Q700B/EN, indiferent ca e vorba de muzica, filme sau emisiuni sport. Partea si mai buna e ca sunetul ramane imaculat chiar si cu volumul adus spre maxim.
2. LG S40Q – cea mai buna bara de sunet economy
Putere 300 W, 2.1 canale, bluetooth, subwoofer wireless, HDMI ARC, Dolby Digital
LG S40Q este o optiune foarte buna daca va doriti un soundbar ieftin, dar totusi capabila de performante peste medie. Bara de sunet este insotita de un subwoofer si mai multe variante de conectare, printre care si bluetooth v4.2.
Am observat din start ca spre deosebire de unitatea anteriora, LG S40Q nu e la fel de agila cand vine vorba despre viteza de conectare wireless. In schimb, producatorul a prevazut o intrare optica, posibilitatile careia sunt numai buna pentru o bara de sunet cu 2.1 canale, indiferent ca vorbim despre imperecherea cu un televizor, laptop sau consola de jocuri. In orice caz, rezultatele sunt neasteptat de bune pentru un dispozitiv a carui pret rareori trece de 700 lei, si daca va doriti un soundbar bun pentru o experienta imersiva de la PS-ul sau Xbox-ul din dotare, LG S40Q este una dintre cele mai convenabile solutii.
Instalarea barei se face repede, pornirea are loc simultan cu pornirea televizorului. La fel si oprirea
3. JBL BAR 500 – cea mai performanta bara de sunet
Putere 590 W, 5.1 canale, bluetooth, Wi-Fi, subwoofer, HDMI ARC, Multibeam, Dolby Atmos
Click aici pentru pretul exact
JBL BAR 500 este dispozitivul ce i-a permis producatorului american sa se cimenteze in mai toate clasamentele referitoare la barele de sunet premium. Unitatea impresioneaza prin putere, precizie si dinamismul celor 6 canale. In plus, bara in sine are o grosime de doar 5,6 cm, deci s-ar integra de minune sub orice televizor.
Inainte de lansare, existau unele rezerve fata de performantele noului soundbar JBL, avand in vedere reducerea semnificativa a dimensiunilor. Toate rezervele se spulbera din primele secunde de la punerea in functiune. Sistemul are o forta imensa, iar claritata nu are de suferit odata cu cresterea volumului. Din contra, sunetul devine mai profund si extrem de placut.
JBL BAR 500 nu e doar despre putere. Este uimitor cu cata atentie trateaza dispozitivul chiar si cele mai mici detalii, gen glasurile de pasari sau sunetul frunzelor. Performantele au la baza pe langa procesor si port-ul HDMI eArc, care face bara de sunet compatibila cu continuturile si Dolby Atmos.
Tehnic vorbind, JBL BAR 500 este din toate punctele de vedere un sistem audio impresionant. Nu conteaza unde intentionati sa-l folositi, soundbar-ul va depasi toate asteptarile si va fi peste aproape orice ati utilizat pana acum.
La minusuri avem de mentionat „doar” pretul. La peste 2500 de lei, JBL BAR 500 este cel mai scump soundbar din acest articol. Daca am lasa acest aspect deoparte, BAR 500 ar deveni probabil cea mai buna bara de sunet.
4. Sonos Ray – cea mai buna bara de sunet compacta
5.1 canale, Dolby Digital, compatibil Amazon Alexa si Google Assistant
Click aici pentru pretul exact
Sonos Ray este bara de sunet perfecta daca crezi ca difuzoarele televizorului au nevoie de ceva ajutor. Dispozitivul are o carcasa de aproximativ 50 de cm in care au fost integrate 5 difuzoare.
Soundbar-ul Ray e o incercare a celor de la Sonos de a se adresa unui nou segment de piata. Fiind un producatorul premium, Sonos a propus pana acum dispozitive scumpe spre foarte scumpe. Ray e altfel. Bara costa intre 1200 si 1300 lei si e pozitionata drept soundbar-ul ideal pentru incepatori. E bun pentru incepatori pentru ca nu ai de a face cu multe setari, te conectezi usor si savurezi sunetul aproape perfect.
Bass-ul nu e tare profund, dar nu vad de ce ai cere asta de la o bara de sunet gandita pentu incaperi mici. Dialogurile sunt curate ca lacrima, deci vizionarea filmelor, in special din surse bune (ex. Netflix, HBO, Amazon Prime) devine o adevarata placere. Daca ai nevoie de sunet mai puternic, poti integra bara intr-un sistem audio cu alte difuzoare sau subwoofer-ul Sub Mini
Cea mai buna bara de sunet: concluzie
Daca doriti sa imbunatatiti calitatea sunetului livrat de televizor, cumpararea unui soundbar bun ar trebui sa fie prima optiune de pe lista. Din pacate exista si dispozitive care fac mai mult rau. Lipseste profunzimea, bass-ul e slab, iar unele soundbar-uri chiar distorsioneaza sunetul. De aceea, indiferent de modelul luat in calcule, cititul recenziilor inaintea achizitiei este indispensabil. Mai mult, am recomanda evitarea dispozitivelor despre care se stie prea putin, dar care atrag prin pretul coborat destul de mult sub media pietii. Chiar si producatorii cu renume ofera cateodata bare de sunet nereusite, deci despre brandurile necunoscute nici nu prea merita sa discutam.
Vezi si:
Comentarii