Cel mai bun aparat de aer conditionat: top 3 aparate, sfaturi de cumparare, pareri

Cum aleg un aparat de aer conditionat si care este cel mai bun?

27/06/2020
0 Comments
619 views

E luna iunie si caldura a devenit insuportabila, deci a cam venit timpul sa ne gandim la un aparat de aer conditionat. Ne-am hotarat deci sa aflam cum se alege un aer conditionat si care este cel mai bun. Incepem cu partea teoretica, unde o sa ne axam pe modul de calcul al necesarului de putere si definirea celor mai des intalnite notiuni ale alegerea unui aer conditionat. Spre finalul articolului, o sa avem si un top 3 al aparatelor AC.

Cum aleg cel mai bun sistem de aer conditionat?

Iata cum se calculeaza necesarul de putere pentru un aparat de aer conditionat pentru o locuinta sau birou.

Necesarul de putere la un aparat de aer conditionat

Calculul necesarului de putere este vital pentru a alege corect aparatul de aer conditionat. Pentru o incapere de 30 mp un aparat de 9000 BTU este insuficient, unul de 18000 BTU e prea puternic, numai bun fiind un aer conditionat de 12000 BTU. Deci aparatul de 9000 BTU nu e bun pentru ca nu se va descurca, iar varianta de 18000 BTU decade pentru ca o sa platiti bani in plus pentru un aparat a carui putere nu va fi folosita. 

Site-urile de specialitate propun formule de calcul pentru putere destul de complexe, intelegerea carora necesita mai mult timp. Pentru acest articol am ales sa simplificam procesul. Iata ce trebuie sa tineti minte:

1. Pentru racirea unui spatiu de 10 mp cu intaltimea de maxim 3 metri se cere un aparat cu puterea de 1 kW. 

2. Puterea aparatelor de aer conditionat este de cele mai multe ori exprimata in BTU/h, iar 1 kW = aprox. 3410 BTU/h (esential de retinut). 

3. Pentru un spatiu de 30 mp, calculul arata in felul urmator: 3410 BTU x 3 = 10230 BTU. Avand deci in vedere ca aparatele de perete se impart in categorii de 9000, 12000, 18000 si 24000 BTU, pentru incaperea noastra ar fi bun un dispozitiv de 12000 BTU/h. Simplu, nu-i asa?

4. Daca incaperea este cu geamurile pe partea insorita, mai este necesar un adaos de 30% din necesarul calculat de putere. 

5. Puteti incerca calea inversa, sa aflati cati metri va putea raci un anumit aer conditionat. Spre exemplu, avem un aparat de 18000 BTU, pentru a afla spatiul pe care acesta il poate raci, este suficient sa impartim 18000 la 3410, iar rezultatul sa-l inmultim cu 10. Facem calculul si obtinem 52,7. Acestea sunt metrii patrati pe care ii poate racori unu aparat de aer conditionat de 18000 BTU. Simplu si aici. 

Necesarul de putere dupa suprafete

Piata aparatelor de aer conditionat standard rezidentiale este impartita in categorii de 9000, 12000, 18000 si 24000 BTU.

Aparatele de 9000 BTU sunt bune pentru spatii de pana la 26 mp

Aparatele de 12000 BTU – pana la 35 mp

Aparatele de 18000 BTU – pana la 52-53 mp

Aparatele de 24000 BTU – pana la 70 mp. 

In cazul in care incaperea e pe partea solara, ar trebui automat sa treceti la urmatorul nivel de putere. 

Cel mai bun aparat de aer conditionat: SEER si SCOP

Ne vom referi aici la doua notiuni de baza SEER si SCOP. Ce este SEER si ce este SCOP? Incercam si aici sa simplificam pe cat posibil lucrurile. 

Pentru o intelegere mai facila a eficientei aparatelor de aer conditionat, in anul 2013 au fost introdusi coeficientii SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) si SCOP (Seasonal Coefficient of Performance). La calcularea acestora se ia cantitatea de aer rece sau cald produsa de un aparat de aer conditionat intr-un sezon de functionare si se imparte la cantitatea consumata de curent electric in aceeasi perioda. Deci e simplu de inteles ca cu cat SEER si SCOP sunt mai mari, cu atat aparatul este considerat mai eficient, respectiv mai bun. Printre aparatele prezente acum pe piata, cel mai bine stau la acest capitol unitatile Samsung Luzon, Samsung Cebu, Carrier Hi-Wall Extreme, Daikin Sensira si LG Standard S12EQ/S12ET. Din pacate, eficienta mai mare vine si cu un pret mai “neplacut”. 

Cel mai bun aparat de aer conditionat - LG Standard S12EQ unitatea externa inverter, forum

Cel mai bun aparat de aer conditionat: top 3 aparate de 12000BTU

1. Midea Blanc R32 MA-12NXD0-MA-12N8D0

Midea Blanc R32 MA-12NXD0-MA-12N8D0 este un aparat de aer conditionat foarte bun. E silentios, raceste repede, are conexiune Wi-Fi, e fabricat din materiale de calitate si are un pret cat se poate de corect. La minusuri am trece doar lipsa kit-ului de instalare. Coeficientul SEER masoara 6,1, iar SCOP 4 – nu e neaparat impresioant, dar este mai mult decat rezonabil pentru pretul cerut. Cumparatorii nu se plang de probleme de fiabilitatea sau de alte aspecte legate de utilizarea acestui aparat. Pretul exact a lui Midea Blanc R32 MA-12NXD0-MA-12N8D0 poate fi consultat aici (click).

Aparat de aer conditionat Midea Blanc R32 foto

2. Samsung Luzon AR12TXHZAWKNEU/AR12TXHZAWKXEU

Acest aparat de aer conditionat are doua minusuri – pretul de achizitie ce trece de 1800 de lei si lipsa modulului Wi-Fi. In rest, doar cuvinte de lauda. Samsung Luzon produce putin zgomot, coeficientul SEER masoara 6,5, are o telecomanda gandita bine si e potrivit inclusiv ca dezumificator  (performante dezumidicare – 1,5 litri/h). In locul lui Luzon era foarte aproape sa se claseze modelul Samsung Cebu, acesta vine cu modulul Wi-Fi, dar pretul trece de 2200 lei. La celelalte capitole, aparatele sunt foarte asemanatoare, utilizand chiar aceleasi compresoare. Pretul lui Samsung Luzon poate fi verificat aici (click). 

Cel mai bun aparat de aer conditionat - Samsung Luzon

3. Carrier Hi-Wall Extreme 12000BTU Wi-Fi

Carrier este un jucator extrem de important pe piata aparatelor de aer conditionat, fiind specializat in primul rand pe realizarea sistemelor mari, destinat cladirilor de birouri, spatiilor comerciale si de productie. Prin urmare, aparitia unui aparat de aer conditionat Carrier in clasament era cat se poate de prognozabila.

Carrier Hi-Wall Extrem este un dispozitiv silentios, are unul din cele mai bune compresoare de pe piata, coeficient – SEER 7 si SCOP 5,5, clasa energetica A+++, iar unitatea interna are un debit de aer maxim de 530 m3/h. Recomandam aparatul fara nicio rezerva. Pretul lui Carrier Hi-Wall Extrem poate fi consultat aici (click). 

Cel mai bun aparat de aer conditionat - Carrier Hi-Wall Extreme

Cel mai un aparat de aer conditionat de 18000 BTU

Avand in vedere preturile actuale, la aceasta capacitate am recomanda varianta de 18000 BTU a lui Samsung Luzon, adica modelul AR18TXHZAWKNEU/AR18TXHZAWKXEU. Pentru mai putin de 3000 de lei primiti un aparat de aer conditionat puternic si fiabil. Ii lipsesc modulul Wi-Fi si kit-ul de instalare. Daca tineti neaparat sa puteti controla aparatul de pe smartphone, puteti opta pentru modelul Cebu, dar va trebui sa achita o diferenta de pret de vreo 300 de lei.