Cea mai buna statie de calcat: top 6 statii de calcat puternice

Cea mai buna statie de calcat sau cel mai scump fier de calcat - eu ce aleg?

04/08/2023
0 Comments
667 views

Cea mai buna statie de calcat este un dispozitiv capabil sa produca mult mai mult abur decat un fier de calcat, fie el si unul foarte scump. Statia de calcat este un aparat unic in felul sau, fiind destinata atat celor ce urasc calcatul, cat si persoanelor carora le place acest proces. 

Am creat un top cu 6 statii de calcat suficient de puternice pentru a se descurca cu orice cuta, indiferent de forma si profunzime. Performantele sporite aduc cu sine si preturi pe masura, dar am inclus in clasament cateva statii cu preturi comparabile cu ale fiarelor de calcat.

Statie de calcat vs. fier de calcat

La un fierul de calcat, talpa, generatorul de abur si rezervorul pentru apa reprezinta un corp integru. Acest lucru e bun pentru manevrare si stocare, dar e rau pentru putere si volumul de abur generat. Un fier de calcat mai puternic inseamna inevitatabil dimensiuni mai mari si greutate sporita. Dar nu poti mari un fier de calcat la infinit, pentru ca astfel acesta isi va pierde avantajul manevrabilitatii.

Statiile de calcat au fost dezvoltate pe a rezolva problema necesarului de putere, fara sa aiba de suferit manevrabilitatea. Astfel, generatorul de abur si rezervorul pentru apa au fost despartite de talpa/fierul de calcat. Mutarea a permis incorporarea unui element de incalzire mai puternic si a unui rezervor presurizat cu volumul mai mare, respectiv a dus la cresterea considerabila a cantitatii de abur. Talpa/fierul de calcat a ramas in schimb foarte mica si usor de manevrat. 

Cum aleg cea mai buna statie de calcat?

Lista aspectelor ce trebuie avute in vedere la alegerea unei statii de calcat este in mare parte similara cu lista din clasamentul fiarelor de calcat, diferite fiind doar valorile de referinta.

Statie de calcat – Debitul de abur continuu

Debitul de abur continuu este masurat in grame pe minuta si cu cat are o valoare mai mare, cu atat creste eficienta generala a statiei de calcat. O statie de calcat este considerata puternica daca este capabil sa genereze mai mult de 100 grame/minut de abur continuu si foarte puternica daca aceasta valoare trece de 150 grame/minut. 

Cea mai buna statie de calcat – debitul de abur maxim / jet de abur

In timpul procesului de calcat, deseori se intalnesc cute complicate si aflate in zone mai greu accesibile. Anume atunci este important ca statia sa produca un jet de abur cat mai puternic. Cautati unitati capabile sa produca un jet de cel putin 300 grame/minut. Unele modele sunt in stare si de 550 sau chiar 600 grame/minut (ex. Rowenta Silence Pro DG9268F0 sau Tefal Pro Express Ultimate GV9610E0).

Capacitatea rezervorului pentru apa

Cea mai buna statie de calcat trebuie sa aiba si un rezervor pe masura, de dorit detasabil. Acest lucru e important pentru a evita realimentarea in timpul calcatului. 

Filtru anticalcar si sistemul antipicurare

Pentru o statie de calcat cu debit de abur mare, este vital un filtru ce opreste depunerile de calcar. Daca nu sunt indepartate la timp, depunerile reduc semnificativa eficienta statiei si pot chiar reduce semnificativ durata de viata a acesteia. 

Puterea

Mai multa putere inseamna ca aparatul se se va incalzi mai repede si va mentine mai usor temperatura. Cele mai ieftine statii incep de la 2000W, dar recomand un dispozitiv de cel putin 2200W. 

Presiunea de functionare  

Presiunea statiilor de calcat variaza inre 4 si 8 bari. O statie cu presiunea mai mare garanteaza un jet de abur mai puternic si mai consistent. Recomandarea mea este sa va orientati spre statii cu presiunea de cel putin 5 bari.

Cea mai buna statie de calcat: top 6 statii

Asa arata clasamentul cu cele mai bune statii de calcat, aranjate in ordinea descrescatoare a raportului pret – calitate. 

1. Tefal Express Protect SV9202E0 – cea mai buna statie de calcat

click ai pentru pretul actualizat

Specificatii tehnice de baza: putere – 2800W, presiune maxima – 7,5 bari, rezervor de apa – 1,8 litri, debit de abur continuu – 130 grame/minuta, jet de abur – 520 grame / minuta, lungime cablu de alimentare – 1,7 metri.

Tefal Express Protect SV9202E0 este cea mai buna statie de calcat din perspectiva raportului pret – calitate. Pe langa pretul modest, aparatul demonstreaza si performante impresionante . Statia de 2800W este capabila sa produca un debit de abur continuu de 130 grame pe minuta  si un jet de abur de 520 grame/minut. Rezervorul pentru apa masoara 1,8 litri si este detasabil, iar cablul de alimentare cu curent electric are o lungime de 1,7 metri. Tefal Express Protect SV9202E0 face parte din gama premium de statii Tefal si se poate lauda cu o talpa buna, ce aluneca usor si e foarte manevrabila. In plus, tehnologia No-Setting are un senzor ce analizeaza miscariletalpii si ajusteaza in timp real setarile statiei pentru a exclude arderea tesaturilor.

Top statii de calcat - Tefal Express Protect SV9202E0

Plusuri - Tefal Express Protect SV9202E0
Produce foarte mult abur
Design placut si materiale de calitate
Fier cu manevrabilitate sporita
Rezervor pentru apa incapator
Tehnologie pentru ajustarea automata a aburului
Filtru anticalcar
Putere mare si incalzire rapida
Talpa cu autocuratare
Pret bun
Minusuri - Tefal Express Protect SV9202E0
Nimic

2. Tefal Express Essential SV6131E0 – cea mai ieftina statie de calcat din top

click aici pentru cel mai mic pret

Specificatii tehnice de baza: putere – 2200W, presiune maxima – 5,8 bari, rezervor de apa – 1,7 litri, debit de abur continuu – 120 grame/minuta, lungime cablu de alimentare – 1,7 metri.

Tefal Express Essential SV6131E0 este cea mai buna statie de calcat pentru cei isi doresc un aparat mai performant ca fierul de calcat, fara sa plateasca prea multi bani in plus. Unitatea este capabila sa produca 120 grame de abur continuu pe minuta. E cea mai mica valoare din clasament, dar e mult peste oricare fier de calcat. In plus, fata de statiile mai puternice, Tefal Express Essential SV6131E0 e mai usoara si mai mica, respectiv o sa aveti mai putine probleme legate de stocare. 

Cele mai bune statii de calcat - Tefal Express Essential SV6131E0

Plusuri - Tefal Express Essential SV6131E0
Pret mic
Performante bune pentru acest pret
Rezervor de apa incapator
Materiale de calitate
Talpa buna, cu manevrabilitate sporita
Minusuri - Tefal Express Essential SV6131E0
Cel mai mic debit de abur printre statiile din clasament

3. Braun CareStyle 7 Pro IS7286BK – cea mai buna statie de calcat Braun

click aici pentru pret

Specificatii tehnice de baza: putere – 2400W, presiune maxima – 8 bari, rezervor de apa – 2 litri, debit de abur continuu – 160 grame/minuta, jet de abur – 550 grame / minuta.

Braun CareStyle 7 Pro IS7286BK este o statie de calcat foarte buna. Unitatea are talpa EloxalPLus cu manevrare usoare si distributie uniforma a aburului. In plus, Braun CareStyle 7 Pro IS7286BK este foarte silentioasa si are mod Eco pentru calcatul tesaturilor delicate. Calitatea materialelor este si ea de top, iar consitenta aburului este de-a dreptul impresionanta. 

Cea mai buna statie de calcat - Braun CareStyle 7 Pro IS7286BK

Plusuri - Braun CareStyle 7 Pro IS7286BK
Performante de top
Materiale de o calitate impresionanta
Design placut
Talpa foarte buna
Cablu de alimentare lung
Filtru anticalcar
Rezervor de apa mare
Minusuri - Braun CareStyle 7 Pro IS7286BK
Pretul destul de mare

4. Philips PSG8140/80 PerfectCare Series 8000 – cea mai buna statie de calcat Philips

click aici pentru pretul actualizat

Specificatii tehnice Philips PSG8140/80: putere – 2700W, presiune maxima – 8,5 bari, rezervor de apa – 1,8 litri, debit de abur continuu – 170 grame/minuta, jet de abur – 700 grame / minuta, lungime cablu de alimentare – 1,8 metri.

Philips PSG8140/80 este cea mai buna statie de calcat printre unitatile produse de Philips. Aceasta are un rezervor de 1,8 litri si este capabila sa produca 190 grame de abur continuu pe minuta. Philips PSG8140/80 este cea mai performanta statie de calcat din top si o adevarata. Pacat ca pretul este si el cel mai mare din top. 

Cele mai bune statii de calcat - Philips PSG8140/80 PerfectCare Series 800

Plusuri - Philips PSG8140/80 PerfectCare Series 800
Se manevreaza usor
Materiale de calitate si design deosebit
Rezervor pentru apa incapator si usor de alimentat
Produce foarte mult abur
Are tehnologie pentru adaptarea automata a temperaturii
Calca perfect, fara cute si dara urme de apa.
Minusuri - Philips PSG8140/80 PerfectCare Series 800
Pret mare

5. Tefal ProExpress Protect GV9221E0

click aici pentru pret

Specificatii tehnice Tefal ProExpress Protect GV9221E0: putere – 2600W, presiune maxima – 7,6 bari, rezervor de apa – 1,8 litri, debit de abur continuu – 140 grame/minuta, jet de abur – 550 grame / minut, lungime cablu de alimentare – 1,6 metri.

Tefal ProExpress Protect GV9221E0 este statie prezenta pe piata de vreo 2 ani, perioada in care s-a prezentat bine spre excelent. Unitatea functioneaza cu o presiune maxima de 7,6 bari, respectiv un jet de abur de 550 grame pe minuta. Talpa gliseaza usor, nu se zgaraie si are functie de autocuratare. Rezervorul de apa are volum decent, iar lista de functii e cat se poate de completa, incluzand si mod Eco pentru haine mai fragile. 

Cea mai buna statie de calcat - Tefal ProExpress Protect GV9221E0

Tefal ProExpress Protect GV9221E0
Produce mult abur
Talpa cu autocuratare si rezistenta la zgarieturi
E dotata cu filtru anticalcar
E fabricata din materiale de calitate
E puternica si se incalzeste repde
Are mod Eco
Tefal ProExpress Protect GV9221E0
Pretul cam mare

6. Philips PerfectCare Elite Plus GC9682/80 

click aici pentru pret

Specificatii tehnice de baza: putere – 2700W, presiune maxima – 8 bari, rezervor de apa – 1,8 litri, debit de abur continuu – 165 grame/minuta, jet de abur – 600 grame / minuta, lungime cablu de alimentare – 1,9 metri.

Philips PerfectCare Elite Plus GC9682/80 este un produs cu multe avantaje care cel putin teoretic, putea sa lupte pentru titlul de cea mai buna statie de calcat dupa raportul pret – calitate. Nu a fost sa fie, iar de vina este pretul, modelul GC9682/80 fiind cel mai scump dispozitiv din clasament. Inafara pretului insa nu prea am ce sa-i reprosez. Calca perfect, scoate mult abur si se manevreaza usor, iar functia OptimalTEMP are grija sa adapteze temperatura pentru a nu permite arderea hainelor.

Cea mai buna statie de calcat - Philips PerfectCare Elite Plus GC9682 80

Plusuri - Philips PerfectCare Elite Plus GC9682/80 
Produce foarte mult abur
Talpa cu acoperire din Titan
Tehnologii pentru adaptarea automata a temperaturii si a debitului de abur
Rezervor mare de apa
Filtru anticalcar
Design elegant si materiale de calitate
Minusuri - Philips PerfectCare Elite Plus GC9682/80 
Pretul mare

Cea mai buna statie de calcat