Cea mai buna baterie auto: top acumulatoare pentru motoare diesel si pe benzina

Afla aici care este cea mai buna baterie pentru masina ta

22/01/2022
0 Comments
611 views

Nu trebuie sa astepti venirea iernii ca sa cauti cea mai buna baterie auto. Zicala cu „iarna car si vara sanie” este cat se poate de potrivita si pentru achizitia unui acumulator. Aceste dispozitive cu durata de viata limitata au prostul obicei sa se descarce atunci cand iti este viata mai draga sau atunci cand iti trebuie sa pleci urgent. Alegerea bateriei nu este un proces complex, dar unele aspecte au o importanta deosebita si trebuie tinute minte „cu sfintenie”. Iata care sunt acestea si iata cum se alege o baterie auto.

Cum aleg cea mai buna baterie auto?

Pentru a nu fi luat prin surprindere, bateria trebuie verificata cel putin o data pe an. Cu ceva timp in urma, bateriile aveau nevoie si de intretinere, astazi insa, producatorii ofera acumulatoare ce nu necesita mentenanta, dar verificarea periodica a capacitatii bateriei de a mentine voltajul ramane in continuare o necesitate. In plus, se cere testarea alternatorului, dar si a releului de incarcare. Astfel se reduce foarte mult probabilitatea ca bateria sa „moara” prematur. Daca totusi ati ramas fara curent si sunteti sigur ca de vina este acumulatorul, iata care sunt pasii de urmat la alegerea unui nou. 

Capacitatea acumulatorului si tipul motorului

Cea mai raspandita caracteristica a unei baterii se masoara in Ah, iar in popor aceasta e cunoscuta drept capacitate. Nu e foarte clar cum amperii inmultiti la o unitate de timp pot sa rezulte in capacitate, prin urmare nici nu e corect sa spunem ca Ah reprezinta capacitatea acumulatorului. Capacitatea electrica se masoara in farazi, iar inscriptia de pe baterie e  mai corect sa fie numita amperaj. 

Amperajul (capacitatea) bateriei depinde de tipul motorului. Automobilele cu motoare pe benzina se descurca de minune si cu baterii mai mici (45 – 65 Ah), iar agregatele diesele au nevoie de acumulatoare mai potente (de cele mai multe ori peste 70 Ah). 

Cand alegeti cea mai buna baterie auto trebuie sa tineti cont si de asistentii electronici ce intra in dotarile automobilului. Sistemele de infotainment si functii ca Start-Stop, sunt consumatori importanti de curent electric, respectiv implica folosirea unei baterii cu amperaj sporit. 

Ce este curentul de pornire?

Curentul de pornire este masurat in Amperi (A) si reprezinta intensitatea maxima pe care o poate da acumulatorul pentru un timp foarte scurt. In cazul automobilelor, secundele cand are loc pornirea motorului reprezinta perioada de solicitare maxima pentru baterie. Anume atunci este necesara o cantitate mare de curent pentru punerea in functie a electromotorului, a sistemului de injectie si a celui electric, plus pornirea climei si sistemului de infotainment. Pana cand motorul masinii nu este pornit, toate acestea functioneaza cu energia stocata in acumulator. 

Din cauza particularitatilor modului de pornire al motorului, masinile cu motoare diesel au nevoie de mai mult curent, respectiv este imperativa alegerea unui acumulator cu amperaj si curent de pornire mai mari. In plus, daca masina este dotata cu sistem Start-Stop, cea mai buna baterie ar fi una AGM.

Ce este baterie AGM?

Bateriile AGM sunt folosite in special la automobilele cu sistem Start – Stop. AGM sunt aceleași baterii cu plumb acid, dar cu diferenta ca electrolitul este stocat in stare solida, in microporii panoului din fibra de sticla care separa placile acumulatorului. Placile si panoul reprezinta practic un tot intreg si de accea bateria nu se „teme” de vibratii ori rasturnari. Mai mult decat atat, chiar daca este facut tandari, acumulatorul nu prezinta pericol pentru mediul inconjurator, electrolitul ramanand integrat in separator. Bateriile AGM sunt mai rezistente si capabile sa ofere mai mult curent de pornire. Partea neplacuta a acestor produse este pretul, care pentru o baterie cu capacitate similara, dar fabricata dupa tehnologia AGM, poate fi cu 50% mai mare. 

Cei mai buni producatori de baterii auto.

Unii producatori au in gama mai multe marci, altii insa, nici macar nu mai pot fi numiti producatori, externalizand demult procesul catre alte companii. Prin urmare o sa discutam aici despre branduri/marci si nu despre producatori. 

Bosch si Varta sunt cele mai cunoscute nume pe piata bateriilor, dar nu toata lumea stie ca acumulatoarele acestor branduri sunt identice si se produc de catre o terta. Mai mult decat atat, bateriile sunt similare cat la specificatiile tehnice, atat si la divizarea pe serii. Astfel, seria Varta Black Dynamic este identica seriei Bosch S3, Varta Blue Dynamic este echivalentul Bosch S4, iar Varta Silver Dynamic – Bosch S5. Cu toate ca bateriile Varta si Bosch sunt fabricate de o alta firma, acestea au fost si raman printre cele mai bune acumulatoare auto de pe piata, in special daca ne referim la categoria produselor AGM. Chiar si seriile de baza (Varta Black Dynamic si Bosch S3) se prezinta bine spre foarte bine. Personal le-am folosit la cateva automobile si toate au fost capabile sa functioneze 5 ani fara probleme. 

Alte marci pe care le pot recomanda fara rezerve sunt: Sorgeti, Zap, Exide, Topla, Tudor si Banner. 

Cea mai buna baterie auto Sorgeti Argento

Cea mai buna baterie auto: motoare pe benzina sub 1600 cmc

1. Sorgeti Argento – amperaj 55 Ah, curent de pornire 500A, fara intretinere. Click aici pentru pret. 

2. Varta Black B19 – amperaj 45 Ah, curent pornire 400A, fara intretinere. Cea mai ieftina baterie din clasament. Click aici pentru pret. 

3. Varta Silver C6 – amperaj 52 Ah, curent pornire 520A, fara intretinere. Baterie din seria premium Varta. Click aici pentru pret. 

4. Varta Black C14 – amperaj 56 Ah, curent de pornire 480A, fara intretinere. 

5. Exide Excell EB500 – amperaj 50Ah, curent de pornire 450A, fara intretinere. Baterie rezistenta din gama de baza Exide. Click aici pentru pret.

Cea mai buna baterie auto Exide

Cea mai buna baterie auto: motoare pe benzina peste 1600 cmc

1. Sorgeti Argento – amperaj 64 Ah, curent de pornire 560A, foarte rezistent. Click aici pentru pret. 

2. Varta Silver D52 AGM – cea mai buna baterie auto AGM Start-Stop pentru motoare pe benzina. Amperaj 60 Ah, curent de pornire 680A, fara intretinere. Click aici pentru pret. 

3. Exide Premium EA640 – amperaj 64 Ah, curent de pornire 640A, fara intretinere, rezistenta. Click aici pentru pret. 

Cea mai buna baterie auto Varta AGM 60AH

Cea mai buna baterie auto: motoare diesel

1. Sorgeti Argento – amperaj 78 Ah, curent de pornire 720A, fara intretinere, ieftin si rezistent. Click aici pentru pret. 

2. Zap Silver Premium – amperaj 75 Ah, curent de pornire 750A. Click aici pentru pret.

3. Varta Blue Dynamic E11 – amperaj 74 Ah, curent de pornire 680A, fara intretinere. 

4. Varta Silver Dynamic AGM F21- cea mai buna baterie auto AGM Start-Stop pentru masinile cu motoare diesel. Amperaj 80Ah, curent de pornire 800A. Click aici pentru pret.

5. Exide EK800 AGM – cel mai scump acumulator din top. Aperaj 80 Ah, curent de pornire 800A, fabricat dupa tehnologia AGM. 

Cea mai buna baterie auto Varta F21 AGM

Drumuri bune tuturor.

Comentarii