Care cel mai rapid tren din lume si ce viteza maxima atinge? Afla aici

Stiati ca cel mai rapid tren din lume dezvolta o viteza maxima de peste 600 km/h?

14/02/2024
0 Comments
72 views

Haideti sa visam frumos si sa discutam despre cel mai rapid tren din lume, ba chiar despre 8, cele mai rapide trenuri ce circula asta prin diferite colturi ale planetei (mai putin tara noastra). Articolul nu e doar despre viteza maxima, ci si despre tehnologia uimitoare ce permite calatorilor sa se simta cat se poate de confortabil chiar si la viteze de peste 500 km/h. 

Top 8: cele mai rapide trenuri ale momentului

Inainte de clasament, ar fi bine sa vorbim despre Maglev, adica tehnologia care a permite trenurilor sa atinga viteza considerate candva imposibile. 

Ce e Maglev? Cuvantul Maglev vine de la „magnetic levitation train”, adica tren cu levitatie magnetica. Sa nu aveti impresia ca „levitatie” e vreun truc de marketing. Maglev nu are roti obisnuite si nu utilizeaza sinele traditionale. Trenul pluteste deasupra unei sine late, la o inaltime de aproximativ 10 centimetri, iar ca forta de propulsie e utilizata respingerea magnetica. Insa nu ar fi corect sa spunem ca Maglev nu utilizeaza roti. Trenul are roti, dar acestea sunt retractabile si sunt utilizate in timpul accelerarii si a franarii, la viteze de sub 150 km/h. 

Trenurile Maglev vin cu o serie de plusuri incontestabile si aproape toate se datoreaza functionarii pe propulsie magnetica. Astfel, pentru ca campul magnetic este extrem de stabil, forta de propulsie nu sufera pierderi, accelerarea si franarea au loc lin, iar intregul sistem este extrem de fiabil. De aici si costurile de operare mai mici, plus confort sporit pentru pasageri. 

La minusuri, ar fi de mentionat distantele de accelerare si franare destul de mare. Din acest motiv, singurul tren Maglev care opereaza comercial, are o viteza medie de aproximativ 225 km/h. E vorba despre trenul ce face legatura intre aeroportul Shanghai si orasul Shanghai, destinatii ce se afla la o distanta de 30 km,

1. L0 series Maglev – cel mai rapid tren din lume

Cel mai rapid tren din lume - L0 series Maglev

L0 series Maglev, cu o viteza maxima de 602 km/h e cel mai rapid tren din lume. Acesta e dezvoltat de JR Central si va opera din 2027 intre Tokyo si Osaka, adica pe o distanta de 400 km. Pana atunci, garnitura se afla in teste, pe o cale de rulare de 43 km, care apoi va face parte din linia Tokyo – Osaka.

Mai multe despre LO series Maglev puteti afla aici:

2. CRRC Qingdao Sifang 2021 Maglev – 600 km/h

CRRC Qingdao Sifang 2021 Maglev e cel mai rapid tren de productie chinezeasca. In timpul testelor, acesta a reusit sa atinga o viteza maxima de 600 km/h. 

CRRC Qingdao Sifang 2021 Maglev - viteza maxima

3. TGV POS – cel mai rapid tren european – 575 km/h

Printre trenurile de productie europeana, cel mai rapid este francezul TGV POS. Denumirea trenului este un acronim si vine de la TGV (Train à Grande Vitesse), POS (Paris-Ostfrankreich-Süddeutschland). Viteza maxima atinsa de TGV POS este de 575 km. Performanta e si mai impresionanta daca ne gandim ca TGV-ul functioneaza pe tehnologie clasica. Adica tractiune electrica si sine pe care pot circula si alte trenuri. 

TGV POS - cel mai rapid tren cu motor electric

4. CRH380A Hexie – 486 km/h

CRH380A, cunoscut si ca Hexie (Armonie) este un tren cu tractiune electrica si o viteza maxima de 486 km/h.

CRH380A Hexie - top trenuri dupa viteaza maxima

5. Shanghai Maglev – 431 km/h

Shanghai Maglev e trenul ce leaga centrul orasului Shanghai de aeroport. Chiar daca e Maglev si poate atinge 431 km/h, trenul ruleaza de obicei la cu un maxim de 300 km/h, limita explicata de distanta de numai 30 km intre cele 2 puncte.

Shanghai Magle - trenul Maglev din Shanghai

Foto: Wikipedia.org

6. HEMU – 430X – 422 km/h

HEMU – 430X vine din Coreea de Sud, a fost dezvoltat de Hyundai Rotem, are propulsie electrica si viteza maxima de 422 km/h.

HEMU-430X - tren de mare viteza

7. Fuxing HAO CR400AF – 418 km/h

Cunoscut si ca „Renasterea” Fuxing HAO CR400AF este un tren cu propulsie electrica, dezvoltat in China, capabil sa atinga o viteza maxima 418 km/h, insa operarea normala are loc undeva la 350 km/h.

Top trenuri - Fuxing HAO CR400AF

8. Frecciarossa 1000 – 394 km/h 

Frecciarossa 1000 e cel mai rapid tren produs in Italia. „Sageata rosie” este capabila sa atinga viteze apropiate de 400 km/h.

Frecciarossa 1000 - tren Italia

Cel mai rapid tren din lume

Comentarii